Un any més, el 1 de desembre, la SIDA torna a ser sobre la taula i en les agendes de molts col·lectius i persones d’arreu dels Països Catalans i de tot el món, que treballen quotidianament com afrontar la problemàtica. Una problemàtica que afecta a milers de persones i que genera discriminació i estigmatització cap a aquelles que la pateixen.
I un cop més ens alertem concretament per com els casos de contraure l’VIH augmenten al nostre país. Per ARRAN aquest no és un fet aïllat ni fruit de la casualitat, la problemàtica respon a com l’estructura gestiona la qüestió, a com aquesta és una conseqüència de l’educació patriarcal i ultraconservadora que des de ben joves construeixen les nostres sexualitats, els nostres cossos i la informació per gestionar aquestes.
És a causa d’aquesta moral catòlica que tot allò que envolta el sexe segueixen sent temes tabús, infranquejables per molts joves que no tenen un accés fàcil a uns coneixements, la mancança dels quals desemboca en les practiques de risc que augmenten la probabilitat de contagi. Alhora, la forta estigmatització que hi ha sobre qualsevol opció sexual que surti de la heteronormativitat imperant no ens permet expressar i viure les nostres sexualitats en públic i amb naturalitat, impedint relacionar-nos en espais i ambients amb total llibertat garanties i obligant-nos, així, a amagar la nostra opció sexual per condemnar-nos a mantenir relacions sexuals en ambients, espais i condicions precàries tant sols per gaudir, com vol fer qualsevol jove, d’un plaer i una necessitat bàsica com és el sexe. Així doncs, rebutgem l’estigmatització d’uns suposats col·lectius de risc i som conscients que el que existeixen son pràctiques de risc incentivades, en gran mesura, per la moral catòlica, patriarcal i heteronormativa de la nostra societat.
També enguany cal denunciar i assenyalar com a culpables a aquells que amb l’excusa de la crisi i amb les mesures d’austeritat per bandera, tornen a retallar en matèria d’allò que és prioritari per totes les que formem part de les classes populars; la Salut i l’educació. Segons alguns col·lectius que treballen al voltant del tema del VIH, enguany les retallades en les politiques destinades a la prevenció, la informació en la lluita contra la sida, estant al voltant del 15%.Com sempre els polítics avantposen interessos de les elits davant les necessitats més bàsiques de les classe populars.
Per ARRAN, en tant que joves , i en un moment on tot apunta que els casos de SIDA entre les joves augmenten de manera alarmant, només veiem la lluita i la consciència com a eines per a transformar i capgirar la problemàtica. La lluita per una educació integral en sexualitat, que sigui critica amb el patriarcat i l’heteronormativitat, una educació lliure de tabús i dogmes tradicionals conservadors que sigui capaç de posar al centre de les nostres prioritats com a joves, la salut. Una educació que ens ensenyi altres formes d’estimar, que no parli de col·lectius de risc, sinó de que les practiques sexuals han de ser saludables i segures. Que no invisibilitzi a les que no entrem en la norma, i que no retalli en allò més bàsic i vital.
Us animem doncs a gaudir de manera lliure i crítica les postres sexualitats, us animem a que aquestes siguin co-responsables amb vosaltres mateixes i les vostres companyes.
Contra les retallades, el patriarcat i la SIDA.
Joves, follem segures!
Joves, follem segures!