dimecres, 3 de juliol del 2013

[CRÒNICA] Cercavila del 28 de juny en contra del procés d'elitització a la Vila de Gràcia



Divendres 28 de Juny es va realitzar una cercavila pels carrers de Gràcia convocada per l’Armadillo, el Banc Expropiat, la Plataforma d’Entitats Juvenils de Gràcia, l’Assemblea de la Vila de Gràcia i ARRAN Gràcia. La cercavila portava per lema "Gràcia en perill d'elitització" i es va fer per a denunciar el procés d’elitització del barri, és a dir, la transformació que aquest està patint amb la pujada de preus d’habitatge i de nivell de vida en general. Va començar a Fontana, i va recórrer els carrers de Gran de Gràcia, Sant Salvador, Massens, Tres Senyores, plaça Virreina, Torrijos, plaça Revolució, Torrent de l’Olla i Travessera de Gràcia per acabar al Banc Expropiat, en aquell moment pendent de judici i en procés de desallotjament.

Durant el recorregut es varen marcar i assenyalar els culpables o principals beneficiats d’aquest procés d’elitització com immobiliàries, “hostels” i pisos turístics. Com dèiem, l’elitització consisteix en la pujada del nivell de vida, encarint els preus de l’habitatge, dels comerços, de les terrasses dels bars, i convertint la nostra Vila en un barri per a rics i turistes. El cada cop més gran nombre de “hostels” per a turistes, els pisos que estan buits tot l’any i que quan arriba el bon temps es lloguen a preus exorbitants als estrangers i l’oci consumista que ens està arrabassant l’espai públic són els principals símptomes que identifiquem, i que un cop arribat l’estiu són més visibles que mai. La “marca Gràcia” ha de passar a formar part de la “marca Barcelona”, i des d’ARRAN Gràcia, així com des de la resta de col·lectius que varen convocar el cercavila, ho denunciem com un objectiu polític que passa per atacar les classes populars que hem viscut des de sempre a la Vila.

A més a més, durant el recorregut també es va saludar i donar suport als diferents espais alliberats de la Vila que construeixen dia a dia una alternativa al sistema capitalista opressor, culpable màxim de la situació de crisi econòmica en que ens trobem, i també del procés d’elitització de la Vila de Gràcia. Es va passar per l’Armadillo, bloc de pisos ocupat al passat mes de febrer al carrer Sant Salvador, on s’hi va desplegar una pancarta on hi posava “Més Armadillos i menys Modernillos”, lema que va acompanyar durant tota la resta de la cercavila. També es va passar pel Casal Popular desallotjat al passat mes d’abril, que es va marcar amb mans de pintura vermella. Finalment, es va acabar la cercavila al Banc Expropiat, on es va pintar de blanc l’oficina de Catalunya Caixa que hi ha al costat, entitat bancària propietària de l’espai.

Des d’ARRAN Gràcia volem aprofitar per a celebrar la paralització del procés de desallotjament que ha sol·licitat Catalunya Caixa i que és per tant una victòria, no només de la gent del Banc Expropiat sinó també de totes aquelles que, mogudes per la solidaritat, han ajudat en la campanya i han ajudat des de l’autonomia, el suport mutu, la desobediència i l’acció directa. Considerem que la política de fer desaparèixer els espais alliberats i alternatius de la Vila també forma part del procés d’elitització, on les cases i els centres socials okupats molesten, embruten i fan mala imatge de la “marca Gràcia”, una Vila només per a rics. El Banc Expropiat és una prova de victòria mitjançant la lluita, i de la mateixa manera lluitarem defensant la nostra Vila.

Amb aquesta cercavila el jovent hem volgut demostrar que la Vila no està en venda, la Vila es defensa per tots els mitjans, i els nostres espais també.

GRÀCIA EN PERILL D'ELITITZACIÓ!
VILA DE GRÀCIA, LLIURE I COMBATIVA!