diumenge, 6 de desembre del 2009

El nucli de la CUP de Gràcia critica el desallotjament del Casal i pregunta per l’actuació de l’ajuntament a la plaça Dones del 36

El nucli que s’ha format a Gràcia de la CUP-Barcelona va fer ahir dimecres la seva primera intervenció al Ple del Districte.

Quatre militants de la Candidatura d’Unitat Popular van assistir al ple i dos d’ells van intervenir-hi per denunciar el desallotjament del Casal Popular de l’AJG (Assemblea de Joves de Gràcia) i demanar al govern municipal què pensava fer per evitar-ho.

A més, els representants de la CUP també van expressar que esperen que es retirin les reixes de la plaça Dones del 36 i van preguntar si aquesta plaça és un model que l’Ajuntament preveu repetir en futures intervencions a l’espai públic.
Aquestes són les intervencions al ple:

Sobre el desallotjament del Casal Popular:

Hem tingut notícia que el Casal Popular de Gràcia, seu de l’Assemblea de Joves del barri, està amenaçat de desallotjament. I ens preocupa, perquè significa que els joves del barri perdran un dels pocs espais per a joves gestionats per ells mateixos.

  • Fa anys que una part del jovent gracienc ha escollit l’okupació d’edificis buits per tenir espais de trobada i per denunciar l’especulació urbanística. Precisament el moviment okupa va ser fa anys un dels moviments que va posar a debat públic les dificultats d’accés a l’habitatge per bona part de la població de la ciutat. I és des d’aquests espais okupats d’on s’han impulsat algunes de les iniciatives més interessants a Barcelona per combatre les polítiques neoliberals que impulsa l’Ajuntament.
  • Dins del que és la Vila de Gràcia, el Casal de l’AJG és l’únic centre social okupat que queda. Així doncs, si no s’atura el desallotjament, d’aquí a unes setmanes veurem com una de les entitats de joves del barri més dinàmiques es queda sense espai de trobada. I si tenim en compte la política urbanística i els preus de lloguer del barri, difícilment podrà obrir un altre casal a no ser que opti per tornar a okupar.
  • La política de l’Ajuntament de la ciutat de criminalitzar el moviment okupa i donar suport als desallotjament de cases i centres socials okupats ve de lluny, com també ve de lluny la seva incapacitat de donar resposta a les demandes d’habitatges assequibles per al jovent de la ciutat i d’espais de trobada públics desvinculats del consumisme. Tenim el temor, doncs, que, un cop més, l’Ajuntament del districte, enlloc de defensar les reivindicacions legítimes d’un grup de joves del barri, permetrà que els desallotgin. Ens agardaria recordar que molts dels espais que van ser centres socials okupats, després de ser desallotjats fa anys encara continuen buits. Ens referim, per exemple, a Kan Titella al carrer Astúries.
  • L’anunci del desallotjament arriba en un moment que s’ha inaugurat l’Espai Jove la Fontana. El districte ho ha volgut presentar com una resposta a les demandes que fa anys que fa el jovent del barri de tenir un casal de joves autogestionat, però tal com diverses associacions juvenils del barri han lamentat, aquest espai no compleix la funció perquè és, sobretot, la seu del Consell de la Joventut de Barcelona.
  • La Plataforma d’Entitats Juvenils del barri, conscients que per ara no es construirà el Casal de Joves que reivindiquen, han demanat que siguin les mateixes entitats de joves les que gestionin l’espai. Però la resposta de l’Ajuntament ha estat negativa. Vam assistir al consell de barri de fa uns dies i vam veure que l’equip de govern del districte no té cap interès que l’Espai del carrer gran esdevingui un espai gestionat pels mateixos joves, cosa que demostra la poca confiança en les joves i els joves del barri.
  • No entenem aquesta voluntat de tutelar precisament els sectors més actius i compromesos amb Gràcia. Menys encara quan les entitats de la Plataforma Juvenil demostren dia a dia la seva capacitat de gestió de les seves entitats i els respectius espais.

Davant de totes aquestes consideracions, doncs, la nostra pregunta és: Pensen vostès fer alguna cosa per evitar el desallotjament del Casal de Popular de l’AJG?

Sobre la plaça Dones del 36:

La nova plaça de les Dones del 36 ha aixecat crítiques, que compartim, de diverses entitats i veïns del barri. Al marge que esperem que aquest equip de govern recapaciti i tregui les reixes de la plaça, ens preocupa una altra qüestió: És la plaça de les Dones del 36 una excepció o un model de plaça que l’Ajuntament preveu repetir en futures intervencions a l’espai públic?


Extret de GràciaViva