diumenge, 26 d’octubre del 2008

L'0BSERVATORI OKUPA UN SOLAR PER FER-HI UN HORT COMUNITARI

El dia 25 d'octubre, i després d'un cercavila que va recòrrer els carrers de Gràcia, l'Observatori de Gràcia va okupar un solar abandonat al carrer Banyoles. Des del primer moment els centenars de persones que van participar a l'acció van començar a habilitar l'espai. Durant tot el cap de setmana hi ha preparades activitats de tot tipus i jornades de feina per tal d'enllestir ràpidament les tasques d'habilitació de l'espai per poder fer l'hort.

L’Observatori de Gràcia sorgeix de la necessitat de visibilitzar i fer front a la transformació elitista que estem patint a la Vila de Gràcia. Aquesta elitització provoca que cada dia a més veïns i veïnes els sigui impossible continuar vivint a la vila.

Per visualitzar i valorar aquesta transformació especulativa, des de l’Observatori va sorgir la iniciativa d’elaborar un mapa de la Vila i, a través de la recollida concreta de dades, poder-la denunciar i combatre.

És a través d’aquest mapa que hem detectat l’existència de nombrosos solars buits en estat d’abandó des de fa anys, i de nombroses cases tancades i tapiades. Aquesta és una realitat que des de l’Observatori valorem d’extrema gravetat i inadmissible.

Com es poden permetre tantes cases tancades mentre s’expulsa persones de la vila pel preu abusiu dels lloguers? Com es poden permetre tants solars buits, deteriorats i sense cap proposta d’ús mentre estem patint una gran manca d’espais socials? Com es pot permetre que mentre segueix el degoteig d’entitats que es queden sense lloc, uns pocs esperin tranquil·lament el moment d’embutxacar-se el fruit de la seva especulació?

La vila no la fan les pedres, sinó les persones, i la Vila de Gràcia té una llarga tradició associativa, i per conservar aquest teixit associatiu necessitem més espais d’ús col·lectiu.
Rebutgem l’avorriment del model de vila aparador, que ens condemna a marxar, a viure cada dia amb més aïllament o a consumir un oci banal i car.

Perquè no volem ser passius davant d’aquestes agressions us proposem la vostra col·laboració per donar vida a espais que ja porten massa temps morts, us animem a participar en la creació d’un nou espai i amb ell forjar un punt de trobada i d’integració. Aquesta és una proposta que pot generar moltes iniciatives i que vol constituir una finestra oberta a pràctiques d’autoorganització veïnal a la vila.

Els espais buits no fan Gràcia i ens cal molta vida per vèncer el buit.

Observatori de Gràcia
http://observatori.laquimera.org/
Assemblea de joves de Gràcia (AJG), Associació de veïns i veïnes de la Vila de Gràcia , Ateneu Rosa de Foc, Infoespai, Kasa de la Muntanya, La Torna, La Quimera, Revolta Global (grup de Gràcia)