dilluns, 2 de setembre del 2013

Per una Festa Major sense policia



El Pol té 26 anys i és membre de la Comissió de Festes Populars que organitza la Festa Major a la Plaça del Raspall. També és un dels socis impulsors de la Barraqueta. Va ser infant i monitor de l’Esplai Matinada i membre actiu de la Plataforma d’Entitats Juvenils de Gràcia. Vaja, un gracienc més perdut entre l’allau de turistes que habita Gràcia per Festa Major.

Tothom creia que el Pol havia marxat de vacances tal i com tenia previst. Per això ningú el va trobar a faltar durant tot un dia i tota una nit. Fins que vam saber que el Pol havia passat les darreres 32 hores detingut a la Comissaria dels Mossos d’Esquadra de les Corts. 

La nit del dilluns 19 d’Agost va ser detingut al carrer Tordera amb Bailèn per haver donat l’alerta a dos companys de la propera presencia de Policia Secreta. Durant el trajecte a Comissaria va ser insultat, humiliat i maltractat físicament. Té cops a les costelles, a l’esquena, als testicles i a la mandíbula i de manera delirant se l’acusa d’atemptat a l’autoritat, desordres públics i lesions a tres agents. Aquesta detenció no va ser informada al Districte de Gràcia ni a la Fundació Festa Major malgrat existir Comissions de Seguretat diàries que tenen aquesta funció, fet que ens demostra la impunitat i descontrol amb que actuen els cossos de seguretat d’aquest país.

Aquest no ha estat un cas aïllat d’abús de poder durant la Festa Major. Els exemples són infinits i segur que cadascuna de vosaltres té alguna mala experiència que podria explicar. 

Quantes de vosaltres us vau haver d’identificar per tornar a casa vostra? 

Quantes vau haver d’aguantar la prepotència i les amenaces d’alguns agents?

Quantes us vau sentir intimidades amb la desproporcionada presència policial?

A quantes us van aplicar el “toque de queda”?

Ens agrada així la Festa Major?

S’està propiciant un model de Festa Major que porta que durant una setmana Gràcia sigui la discoteca de la Marca BCN. Una Gràcia comercialitzada i utilitzada com a atracció turística. Una Gràcia massificada. Una Gràcia blindada amb una presència policial que no coneix límits i que se supera any rere any.

Un model de Festa Major que ens fa que tinguem por al tornar a casa, que ens crea inseguretat al passejar pels carrers, que ens identifica com a sospitosos sense raons, que ens fa sentir i viure la violència a flor de pell. Un model de Festa Major que ha fet que el Pol dormís dues nits a comissaria enlloc de a casa seva.
 
No és això, companys, no és això!

 
Festes tranquil·les sense policia.