dijous, 16 de febrer del 2012

[10è aniversari Casal] Cròniques i fotos

La setmana del 6 al 12 de febrer, l'Assemblea de Joves de Gràcia (AJG-CAJEI) hem commemorat el 10è aniversari del Casal Popular de Gràcia amb tot un seguit d'actes. Aquí en teniu el resum:

El passat dilluns 6 de febrer, a la sala alliberada del Casal de Joves, unes 30 persones van participar en el primer acte celebrat per l'AJG commemorant els 10 anys d'okupació del Casal Popular. L'acte va començar amb el passi del documental "Km. 0: Las mil caras de la dispersión", un projecte documental que narra les vivències dels familiars i gent propera dels presos i preses polítiques basques en els seus desplaçaments a les presons. Posteriorment, un membre de Rescat, grup de suport a les preses polítiques catalanes, va explicar els inicis de la política penitenciària a la que està sotmès aquest col.lectiu, la història i l'estat actual de la lluita pels seus drets.

Dimarts, a la Barraqueta de Gràcia, va tenir lloc una xerrada de caire internacionalista posant el punt de mira a la situació nacional i social d'Irlanda. Com a ponent vam comptar amb la col·laboració d'un militant del sindicat Independent Worker's Union (IWU) procedent de la ciutat de Belfast. La xerrada portava per títol "l'organització del treball i l'alliberament nacional a l'Irlanda moderna" i es va centrar en l'explicació de tres diferents eixos de lluita presents a Irlanda avui en dia per tal d'arribar als objetius de llibertat social i nacional.

Dimecres, entre 10 i 15 persones van assistir a la xerrada realitzada pel sindicat de l'Esquerra Independentista COS (Coordinadora Obrera Sindical). Els dos militants del sindicat van fer un breu repàs sobre la trajectòria de la COS i del seu moment actual, així com una explicació dels drets laborals bàsics, especialment enfocat als joves, posant esment en la nova campanya contra la precarietat del treball temporal. Al final de l'acte, es va fer un torn de preguntes que va ser molt profitós per intentar aclarir els dubtes laborals i sindicals dels assistents.

Dijous va tocar el torn de la temàtica estudiantil. Les companyes del SEPC van explicar en què consistia l'Estratègia Universitària 2015 (que és la continuació del tristament famós Pla Bolonya): un seguit de reformes que volen dur les universitats cap a un grau de privatització i mercantilització encara més gran. Els ponents van posar èmfasi en el governament i el finançament de les universitats, que són les parts que es veuran més afectades per l'EU2015. Finalment van tractar l'estat en general de l'ensenyament a casa nostra i van anunciar mobilitzacions properes per fer front a aquesta ofensiva neoliberal.

Divendres, va tenir lloc la vessant més lúdica i festiva dels actes programats durant la setmana. Acompanyats per la música tradicional de l’Alternativa Pirinenca Antitunera, a primera hora de la tarda es va disputar un interessant campionat de botifarra. Més tard, una quarentena de persones van gaudir del taller de cervesa artesana organitzat per la Companyia Cervesera del Montseny.

Finalment, la vetllada va acabar amb un recital de cançons populars per part del companys de l’Alternativa Antitunera.

Per concloure la setmana, desenes de persones van assistir malgrat l’intens fred, al concert de Lágrimas de Sangre, Alerta i Igitaia celebrat a la Plaça de la Virreina. La nit es va iniciar amb l’espectacle de foc de la Colla de diables de Fort Pienc La Cabrònica i una actuació de la Colla Bastonera de Gràcia Cop a Cop. Abans que els graciencs Igitaia concloguessin la jornada, dos membres de l’AJG van agrair a totes les persones que havien fet possible el 10è aniversari del Casal, i van reiterar el compromís del nostre col·lectiu amb les lluites socials que estan tenint lloc actualment a la vila.

10 anys de resistència al Casal Popular!

15 anys de lluita juvenil a Gràcia!