ALERTA GRÀCIA! El Casal Popular en perill de desallotjament!
El Casal Popular de Gràcia va néixer el 2 de Febrer de 2002, dia en que l’Assemblea de Joves de Gràcia (AJG) va alliberar un petit local aleshores abandonat, que havia estat, successivament, una antiga perruqueria, fusteria i perfumeria.
El Casal es convertí en la seu de l’AJG, que ràpidament va omplir de vida l’espai amb la finalitat de dotar al jovent de la vila d’un lloc de trobada on hi tinguessin lloc tot tipus d’activitats tant lúdiques com polítiques. Amb aquesta nova okupació, l’AJG continuava amb el projecte iniciat l’any 1996 per un grup de joves de la vila, que lluitaven per la creació d’espais alliberats i autogestionats pels i les joves.
Al llarg d’aquests quasi vuit anys d’existència, el Casal Popular de Gràcia s’ha convertit en un dels símbols de la Gràcia rebel i un punt de referència obligat per tots aquells joves amb inquietuds.
Com a entitat viva i arrelada a la Vila, el Casal també ha assistit al canvi que s’està produint al nostre entorn: com l’especulació devora i engoleix el paisatge de la nostra Vila en la qual ens havíem criat i de la que ens n’havíem enamorat; com el capitalisme, aquesta màquina de fer diners per a uns pocs a costa de molts està acabant amb la nostra manera de viure, i Gràcia, la resistent, lenta però inexorablement, comença a sucumbir a aquests no sempre bons temps moderns. Així, l’especulació ens expulsa del lloc on vam néixer, ens obliga a anar a viure a fora perquè d'altres, amb les butxaques més plenes, s’hi puguin instal·lar. Gràcia s’elititza i la Gràcia treballadora, la Gràcia popular, la Gràcia de les revoltes, s’està convertint en la Gràcia de les botigues d’alt standing i dels preus desorbitats, la Gràcia que “està de moda”.
En aquest context, el Casal Popular és un símbol de resistència, un punt on els joves ens podem reunir, trobar, conscienciar-nos, organitzar-nos... totes aquestes coses que molesten tant a aquells que ja els van bé les coses tal i com estan: polítics corruptes que fan lleis en benefici d’una minoria, gent que viu de les rendes dels pisos o de l’especulació d’espais buits, els goril·les amb porra que els obeeixen...
Actualment, després del procés penal iniciat i posteriorment arxivat arran de l’incendi provocat al Casal el març del 2007, ens trobem que el procés civil contra l’AJG per l’okupació del Casal ha tirat endavant.
El proper mes de novembre, tindrà lloc la vista oral en què el jutge ens demana 30.000€ per poder-nos presentar com a part acusada, ja que l’acusació ens demana 60.000€ en concepte de danys i prejudicis per tots aquests anys d’okupació.
Per això, sabem que el desallotjament serà inevitable, ja que no podrem defensar-nos davant del tribunal, ni tenen cap ganes de que ho puguem fem.
És per aquest motiu que denunciem que el judici contra el Casal Popular de Gràcia s’emmarca en una estratègia político-judicial que vol acabar amb l’existència de centres socials okupats en el nostre país, que s’ha d’entendre, com una ofensiva contra totes aquelles persones i moviments socials que no acceptem els marcs establerts per l’Estat.
Per acabar, volem recordar a tothom, que al llarg dels tretze anys de vida de l’AJG, ni la repressió policial, ni els desallotjaments dels nostres casals han aconseguit acabar amb nosaltres, i que per tant aquest cop no serà una excepció.
Perquè el Casal Popular és de Gràcia i es quedarà a Gràcia!
STOP desallotjament!
El Casal es queda a Gràcia!
Assemblea de Joves de Gràcia (AJG-CAJEI)
20 d’octubre de 2009
Vila de Gràcia, Països Catalans