dimarts, 17 de febrer de 2009

Protesta de la Plataforma d'Entitats Juvenils de Gràcia durant la iauguració oficial de l'Espai JoveEl passat dissabte 14 de gener va tenir lloc la inauguració oficial de l’Espai Jove de Gràcia, situat al carrer Gran de Gràcia, a l’alçada del carrer de Santa Rosa.
En aquesta avorridíssima jornada d’inauguració, on tant sols i tenien presència autoritats polítiques, tècnics i funcionariat, a més a més dels membres del Consell de Joventut de Barcelona, ja va poder perfilar-se quin és el futur que li espera aquest espai, que és el d’acabar convertint-se en un espai acrític totalment, mort de vida i on el jovent de Gràcia no hi té res a dir sobre quins criteris utilitza per construir un espai juvenil.

En el marc d’aquesta jornada, durant el seguici d’autoritats, membres de la Plataforma d’Entitats Juvenils de Gràcia, van aparèixer protestant amb xiulets i cartells amb lemes com: “volem autogestió” ,“Fora polítics oportunistes del Casal de Joves” o “n’estem farts de les vostre imposicions” referint-se a l’actitud que ha pres el districte en les negociacions per la distribució i gestió de l’espai.
Van ser fortament escridassats l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu i el regidor del districte Guillem Espriu.
Les reaccions de les autoritats assistents no s’han fet esperar, i ja s’han afanyat a criminalitzar les entitats que conformen la Plataforma, en especial a l’Assemblea de Joves de Gràcia i els membres de l’Ateneu Popular de Vallcarca, com a grups anti-sistema que arrosseguen a la resta. La història de sempre, les paraules de sempre i l’estratègia de sempre, de intentar criminalitzar la protesta i dividir internament les entitats que conformen la Plataforma. Però que s’esperaven, que el jovent organitzat de Gràcia acceptaria les seves molles i a sobre tindrien una jornada tranquil·la, per poder fer el seu espectacle amb normalitat? Doncs no, els agradi o no aquest és el jovent de Gràcia que els ha tocat, organitzat, lluitador, independent dels poders públics, crític i sobretot que no s’arronsa davant les seves enganyifes i que no té cap intenció de deixar-se perdre res.
I el més important, aquest és el jovent de Gràcia, que és precisament qui té tot el dret de fer funcionar aquest espai i de decidir com ho fa, i que a més ha estat l’única entitat que ha participat des de bon principi en les negociacions ( i d’això ja en fa més de 10 anys!).

Tant difícil es d’entendre? Tant sols volem l’autogestió, la no ingerència d’interessos i criteris partidistes en el funcionament del Casal de Joves, i que aquest sigui un espai pensat i concebut per al jovent de Gràcia, on siguin aquests qui el defineixin. I a més a més, això que demanem, ja existeix en altres indrets de Barcelona, perquè no a Gràcia?

Sabem perfectament el que toca ara per part de l’Ajuntament i els seus amables col·laboradors de sempre ( com “periodistes” de l’àmbit local, membres de suposades entitats independents lligats de peus i mans, per les subvencions que reben ) que serà l’estratègia de pressionar per tal de dividir. Doncs aquí els esperarem, amb el cap ben alt, per dir-los que la lluita per un Casal de joves i pels joves, tot just acaba de començar, i que no els ho posarem gens fàcil.