dijous, 9 de juliol del 2009

La Festa Major popular d'enguany a Raspall.

Finalment, després d'unes dures negociacions, el Districte de Gràcia ha cedit a la Comissió de Festes Populars (CFP*) la Plaça del Raspall com a espai on dur a terme la Festa Major.
Des d'un bon principi, tant el regidor com els altres membres de l'ajuntament, havien mostrat una posició intransigent, i únicament volien cedir-nos el carrer Còrcega, emplaçament on la Comissió havia fet les festes del 2007.
La posició de la CFP era ben clara: l'espai històric on sempre havíem celebrat la Festa Major era la Plaça del Diamant, i només vam acceptar marxar a la plaça del Poble Romaní (2006 i 2008), i al carrer Còrcega (2007) com a situació temporal fins que se'ns concedís un espai fix.
Així doncs, l'any passat, després de tornar a dur a terme les festes a la plaça del Poble Romaní, crèiem que ja havíem trobat un emplaçament fix de consens entre totes les parts, però el Districte no ha jugat net.
Ha fet instal·lar els barracons del CEIP Bailén a la plaça, i d'aquesta manera ha evitat que puguem repetir espai sense avisar-nos amb prou antel·lació i sense donar-nos cap alternativa.
I la nostra postura ha estat clara: A Còrcega no hi anirem ni aquest any ni cap altre, ja que és un carrer allunyat del centre històric, on el Districte ens hi vol (paraules textuals del regidor Espriu) per tenir-nos controlats per la policia.
Finalment, després que tant la Federació de Carrers com la CFP, oferíssim al Districte diverses possibilitats, que eren rebutjades sistemàticament una rere l'altra, va accedir a cedir-nos la Plaça del Raspall.

I bé, enguany celebrarem la festa major popular en aquesta històrica plaça del sud de Gràcia, coneguda popularment com a plaça dels gitanos, un any més a l'exili de la nostra plaça del Diamant.
I aquí seguim, un any més, i ja en van uns quants. I per més que vulguin no ens faran fora de la vila. Perquè les veïnes i veïns tenim dret a celebrar les nostres festes en pau, en les nostres plaçes i carrers, que són nostres i no d'ells.

Esteve, militant de l'AJG.

*
La Comissió de Festes Populars està integrada per Endavant (OSAN) de Gràcia, la Kasa de la Muntanya, l'Assemblea de Joves de Gràcia, i veïnes i veïns a títol individual.